Wat zijn de 10 slechtste dingen voor je huid?

Wat zijn de 10 slechtste dingen voor je huid?

Het is je grootste orgaan. Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Toch vergeten we het vaak. Soms doe je onbewust dingen die slecht zijn voor je huid.

 1. Roken MR cosmetics

Voorkomen is beter dan genezen. Stoppen met roken is één van de belangrijkste stappen om rimpelvorming te voorkomen en verminderen. Door te roken onttrek je namelijk zuurstof aan je lichaam, dus ook je huid. Het ontrekken van zuurstof aan je huid wordt veroorzaakt door de stof nicotine. Deze stof vernauwt bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen vervoerd worden naar de huid en het huidverouderingsproces versneld wordt. Hierdoor krijg je een grauwe huidskleur.

 1. Alcohol

Het drinken van alcoholische drank zorgt ervoor dat je lichaam uitdroogt, dus ook je huid. Je huid wordt droger en doffer. Alcohol ofwel ethanol is een voor het lichaam giftige stof. Bij een hoge dosering kan het leiden tot een vergiftiging. Bij uitdroging hou je vocht vast rondom de ogen. Wie wel eens te veel alcohol drinkt zal merken dat de huid rondom de ogen opzwelt. Dat wordt veroorzaakt het verwijden van de bloedvaten rondom de ogen. Dit is te zien in het gezicht door de zwellingen boven en onder de ogen.

 1. Zonnen

Vrijwel iedereen vindt het prettig om een lekker bruin kleurtje te hebben. Niet iedereen weet dat een bruine huid eigenlijk het gevolg is van DNA-schade aan de huidcellen. Door blootstelling aan zonlicht (UV-A en UV-B straling) ontstaan er veranderingen in het DNA van de huidcel. Door de DNA-schade in de huidcel wordt de productie van een bepaald hormoon (melanotropine) geactiveerd. Het hormoon stimuleert vervolgens de productie van pigment (melanine). Hierdoor krijgt de huid een bruin kleurtje. Bruin worden is dus eigenlijk een gevolg van schade aan je DNA. Daarnaast vinden er bij langdurige blootstelling aan de zon nog andere veranderingen in de huid plaats, zoals afbraak van het collageen, het ‘elastiek’ van de huid. Het gevolg hiervan is de vervroegde veroudering van de huid. Door je huid bloot te stellen aan de zon veroudert je huid sneller.

 1. Je gezicht niet reinigen voordat je gaat slapen

Je huid in het gezicht niet reinigen voordat je het bed in duikt. Net zoals je lichaam heeft je huid ook een dag- en nachtritme. ’s Nachts is de huid bezig om zichzelf te vernieuwen. Het heeft hierdoor wel alle ruimte en vooral lucht nodig. Make-up vertraagt het proces of houdt het zelfs tegen, waardoor je huid beschadigd.

 1. Stress 

Tijdens een stressperiode wordt het hormoon cortisol aangemaakt door je lichaam. Het hormoon zorgt ervoor dat je in een stressperiode beter presteert door harder en effectiever te werken. Cortisol verstoort ook de balans in de hormoonhuishouding waardoor het vocht in je lichaam minder goed vastgehouden wordt. Daardoor ontstaat ook een vocht tekort in de huid. De huid gaat trekkerig en droog aanvoelen. Daarnaast veroorzaakt stress voor de afbraak van het collageen in de huid. Collageen zorgt ervoor dat jouw huid mooi vol en stevig blijft. Wanneer dit afgebroken wordt, veroudert je huid vele malen sneller.

 1. Kou

Onze huid vormt een natuurlijke barrière tegen oa de weersinvloeden van buitenaf. Kou, warmte, wind en grote temperatuurswisselingen (binnen – buitens huis) kunnen deze barrière aantasten.

 1. Te veel suiker eten

  Wat is eigenlijk een gezonde leefstijl?

Suiker wordt steeds vaker in relatie gebracht met huidveroudering. Dit proces wordt glycatie, ook wel het versuikeringsproces genoemd. Glycatie is een chemisch proces, waarbij een overvloed aan suikers voor (versnelde) huidveroudering zorgt. Hierdoor vermindert het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en ziet de huid er sneller oud uit.

 1. Ongezonde voeding in het algemeen

Je huid is een afspiegeling van je gezondheid. Hoe jij je lichaam voedt, zie je aan de buitenkant ofwel aan de huid. Voor tips over gezonde voeding en leefstijl neem dan een kijkje op Gewichtsconsulenten Nederland.

 1. Droge lucht

Droge lucht ontstaat vooral door het gebruik van de centrale verwarming in huis. Als de lucht droog is, verdampt het water uit de huid, waardoor de huid uitdroogt. Je huid ten minste tweemaal per dag verzorgen (liefst ook overdag) is dan ook erg belangrijk.

 1. Te weinig slaap

Bij te weinig slaap wordt je huid slapper met als gevolg dat de huid minder wordt gehydrateerd. Dat is vervolgens te wijten aan de aanmaak van het hormoon cortisol. Je lichaam produceert bij te weinig slaap meer cortisol (het stresshormoon) wat leidt tot een daling van de productie van collageen, een van de belangrijkste bestanddelen van de huid. De huid wordt minder soepel en stevig. De huid veroudert hierdoor vroegtijdig. Verder wordt bij te weinig slaap minder groeihormoon aangemaakt dat van essentieel belang is voor de huidregeneratie. Deze functie is belangrijk vanwege het tegengaan van de huidveroudering als je bedenkt dat de huid in de loop van de jaren dunner wordt.

 

Wil je meer informatie over een gezonde huid? Neem dan een kijkje op de website van Mylène Ruyters Cosmetics.

Print Friendly, PDF & Email