Wat is nu eigenlijk gezond?

10 maart 2018

Wat is nu eigenlijk gezond?

Vaak krijg ik de vraag, “Mylene wat is nu eigenlijk gezond, wat is gezonde voeding, wat is een gezonde leefstijl?” Laatst heb ik daar zelfs een lezing over gegeven.

Wat is nu eigenlijk gezond? De mensen die kwamen luisteren wilde dat natuurlijk graag weten, dus er kwamen veel mensen op af.Wat is gezond leven? Ik begon de lezing met een aantal vragen: Wat denken jullie dat gezond leven is? Er werden antwoorden gegeven als: veel groenten eten, veel water drinken, voldoende bewegen, niet veel snoepen, etc. Natuurlijk zijn al die antwoorden goed. Daarop stelde ik de volgende vraag: Wat als…. Je heel veel groenten en fruit eet en je drinkt ook nog veel water maar je slaapt te weinig. Leef je dan gezond? Nee, was het antwoord uit de zaal, je moet ook voldoende slapen om gezond te leven. Ok, zei ik: Je slaapt genoeg, je eet veel fruit, je drinkt genoeg water, maar je hebt veel stress, ben je dan gezond? Nee, werd er gezegd, dan ben je ook niet gezond. Toen stelde ik hun de laatste vraag: Stel…. Je eet gezond, je drinkt genoeg water, je slaapt voldoende, je eet met mate maar je beweegt nauwelijks en je komt nauwelijks buiten. Ben je dan gezond? Wat ik met deze voorbeelden wilde laten zien is dat gezond leven een stuk genuanceerder is dan: “ik ga nu gezonder eten want dan ben ik gezond”. Gezond leven heeft te maken met veel meer dan dat.

Gezond leven is een evenwicht zien te vinden op meerdere vlakken. Ik hoor namelijk ook vaak dat iemand geen koolhydraten meer wil eten maar dat dit enorm veel stress oplevert. Ik vraag me dan af waar de winst zit. Zoek daarom je eigen balans tussen gezonde voeding, beweging en ontspanning. En, vergeet vooral niet om te genieten, het moet ook leuk en gezellig blijven. Dus mijn tip van deze keer is: Formuleer je eigen definitie van wat JIJ gezond vindt!

Voor meer informatie neem contact op met een GCN-gewichtsconsulente.

Succes.

Mylène Ruyters

Print Friendly, PDF & Email