Waarom heb ik altijd zin in zoetigheid na het eten?

22 maart 2017

Waarom heb ik altijd zin in zoetigheid na het eten?

In dit blog legt Marjolein van Hesselingen-Dijkhuis dit perfect uit.

“ Waarom heb ik altijd zin in zoetigheid na het eten? “

Deze vraag kreeg ik laatst van een kennis van mij. Ze vroeg waarom ze altijd zin in zoetigheid krijgt als ze net haar eten op heeft.

Zin in zoetigheid is veel voorkomend na een maaltijd. Klinkt vreemd he? Je hebt net gegeten en je buik zit vol, hoezo heb je dan toch trek in zoetigheid? Deze drang naar zoetigheid komt voornamelijk door gewenning maar kan ook komen door een schommeling in je bloedsuikerspiegel.
Denk maar eens aan de toetjes na het avond eten.

Na het eten gaat je lichaam aan de slag om al het binnen gekregen voedsel om te zetten en te verwerken. Je lichaam heeft hiervoor extra energie nodig en concentreert zich op de verbranding. Hierdoor hebben de andere delen van het lichaam minder energie tot hun beschikking, en kan het zijn dat je futloos en moe wordt.

Je lichaam weet dat als je iets met suiker eet of snelle koolhydraten je snel energie krijgt. Hierdoor krijg je drang naar eten wat snel energie geeft zoals snoep/chocolade of koek.
Deze drang is heel normaal, maar geef je er aan toe dan zal je lichaam er elke keer om blijven vragen.


Wat kan ik doen tegen deze drang?

Heb je een goed eetpatroon met voldoende koolhydraten/eiwitten en vetten dan zal deze drang naar zoetigheid niet heel groot zijn. Zorg dus dat je weet wat je lichaam nodig heeft.

Is je eetpatroon goed maar blijf je deze zoetige trek houden probeer het dan te negeren. Je hersenen hebben tijd nodig om deze gewenning na het eten om te zetten.
Je kan een stukje gaan lopen, de was doen, of even wat afleiding zoeken in de vorm van tv kijken of een boek lezen. Een glas water drinken of je tanden poetsen helpt vaak ook.

Blijft de trek in zoetigheid dan kan je ook een kopje thee met een klein blokje pure chocolade eten.
Of neem een lekker stuk fruit na de maaltijd.

Print Friendly, PDF & Email