Sietse van de Meer: “medewerkers met een zittend beroep”

3 december 2017

Graag willen we ons Jaarthema In Balans op een leuke manier afsluiten. We hebben Sietse van der Meer bereid gevonden om in een blog handige tips te geven over hoe je werk en eten op een gezonde manier kunt combineren.

Sietse (28) houdt zelf van een gezonde leefstijl en is erg geïnteresseerd in voeding, gezondheid en beweging.  Hij vindt het leuk om zijn kennis hierover te delen met jullie. 

“Medewerkers met een zittend beroep, daar wil ik het deze keer over hebben.  Je denkt dan al snel aan buschauffeurs en machinisten, maar op kantoor zitten we natuurlijk ook best veel. Meer bewegen is dan soms makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er verschillende manieren te bedenken om meer beweging te krijgen tijdens je werkdag.

Neem bijvoorbeeld wat vaker de trap, neem zo veel mogelijk de fiets of parkeer  je auto iets verder weg dan normaal. Maak een wandeling in je pauze of train je kuiten terwijl je bij de koffieautomaat staat te wachten. Hoe zorg jij voor meer beweging? Ik lees het graag terug in de reacties.

Als je de hele dag zittend werk doet, verbruik je natuurlijk  veel minder energie dan iemand met een fysiek beroep zoals een bouwvakker of een hovenier. Pas je eetgewoontes hier ook op aan. Tegenwoordig lees je veel dat koolhydraten de boosdoener zijn van overgewicht en dat je deze moet vermijden. Dit ligt een stuk genuanceerder. Zo zijn koolhydraten belangrijk voor je hersenen en ook nodig bij intensieve inspanning. Daarnaast bevatten producten met veel koolhydraten zoals volkorenbrood en pasta, aardappels, groente en fruit veel gezonde voedingsstoffen.

Toch kan het natuurlijk geen kwaad om eens kritisch te kijken naar je koolhydraatinname. Op dagen dat je weinig beweegt, heeft je lichaam ook veel minder nodig. Kies dan eens voor een alternatief. Denk aan soep in plaats van brood of schep minder aardappelen op en juist meer groente.

Ben je veel onderweg? Ga voorbereid op pad en neem zelf eten mee. Zorg ervoor dat je altijd wat noten en snackgroente binnen handbereik hebt voor het geval je trek krijgt. Tenslotte wens ik iedereen alvast fijne feestdagen toe!

Recept voor Indonesische Saoto-soep voor 4 personen: 

Wat heb je nodig:

  • 3 kipfilets
  • 100 gram (basmati) rijst
  • 4 hardgekookte eieren
  • 3 middelgrote aardappels
  • Bakje taugé
  • 2 liter water
  • 1 ui (grof gesneden)
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el zoete ketjap
  • 2 tl laos
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • Zout en peper

Doe het water in de pan met de bouillonblokjes, knoflook, ui, laurierblaadjes, ketjap, laos, gember, zout en peper en breng dit aan de kook. Doe de kipfilets erin. Kook op laag vuur voor 30 minuten. Haal de kip eruit en pluk in kleine stukjes. Laat ondertussen de bouillon doorkoken.
Kook de eieren, de aardappels en de rijst.  Doe de kip, taugé, rijst, stukjes ei en aardappels in een diep bord (dit hoeft niet perse warm te zijn. Sterker nog, in Indonesië is dit allemaal koud). Giet de warme bouillon erover. Voor extra smaak: doe er citroensap, gebakken uitjes, een beetje sambal en fijngesneden selderij overheen. Eet smakelijk.

Sietse van der Meer

Meer informatie

Print Friendly, PDF & Email