Nieuwe Schijf van Vijf pleit voor meer variatie en onbewerkte producten

22 maart 2016

Nieuwe Schijf van Vijf pleit voor meer variatie en onbewerkte productennieuwe schijf van vijf GCN

Het Voedingscentrum heeft dinsdag 22 maart 2016 een nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. De laatste keer dat het model voor voedingsadvies aangepast werd was in 2004.

Het nieuwe voedingsadvies, dat gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten, pleit voornamelijk voor meer variatie. Zo is de groep groenten en fruit uitgebreid en zijn noten en peulvruchten toegevoegd.

Nieuw toegevoegd aan de Schijf van Vijf zijn onder andere yoghurt, eieren en koffie. Koolhydraatrijke producten als brood en aardappelen, hebben weinig ingeleverd aan plaats. In tegenstelling tot de rol van vleesproducten. Het Voedingscentrum raadt aan meer groente en minder (rood) vlees te eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten is bijgesteld van 200 naar 250 gram. Verdere veranderingen zijn dat er wordt geadviseerd om meer peulvruchten te eten . De wijzigingen zijn in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Ook qua vette vis is er een veranderd advies. Voorheen was het advies om twee keer per week vette vis (zoals zalm of tonijn) te eten, nu is dat nog maar een keer. Verder adviseert het Voedingscentrum om veel peulvruchten, per dag 25 gram ongezouten noten en drie koppen groene of zwarte thee toe te voegen aan het dieet.

Het Voedingscentrum stelt verder dat onbewerkte producten in het algemeen gezonder zijn dan bewerkte producten. Die laatste bevatten namelijk vaak meer suiker, zout of verzadigd vet.

Fruit eten, niet drinken
Vruchtensap is ook niet langer opgenomen in de Schijf van Vijf. Eerder werd een glas vruchtensap nog aangeraden om de fruitconsumptie op te krikken, maar in de nieuwe Schijf van Vijf wordt het eten van fruit gezonder gevonden dan het drinken van sap. Alcohol wordt ook niet aangeraden, maar voor wie het niet kan laten: maximaal één glas per dag is het advies.

Verdeling

Met de nieuwe aanpassingen valt het voedingsmodel onder te verdelen in vijf groepen: Groente en fruit; Smeer- en bereidingsvetten; Vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten; Brood, graanproducten en aardappelen en Dranken.

Ook luidt het advies om niet te vaak producten te eten die buiten de Schijf van Vijf staan, voornamelijk bewerkte producten die over het algemeen veel suiker, zout of verzadigd vet bevatten.​ Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg kunnen wel gegeten worden, maar niet te vaak.

Print Friendly, PDF & Email