Alcohol en gewicht

28 februari 2017

Kom je in gewicht aan door alcohol? Of kun je af en toe een glaasje wijn of bier drinken en toch nog steeds blijven afvallen?

Eerst alcohol, dan vet

Alcohol op zich, maakt je niet dik. Maar, het drinken van alcohol kan er toch voor zorgen dat je aankomt.

Je lichaam kan alcohol niet opslaan als vet, zo simpel is het. Goed nieuws denk je? .. Helaas. Juist hierdoor wordt je vetverbranding op een lager pitje gezet. Alcohol verbranden gaat namelijk vóór het verbranden van vet. Dit betekent dat wanneer je een alcoholisch drankje drinkt, je je eigen vetverbranding stop legt, pas wanneer al het alcohol uit je systeem is verteerd, kan je lichaam weer overgaan op de vetverbranding.

Richtlijnen voor het drinken van alcohol

Alcohol bevat calorieën. Je moet een balans vinden in je calorie inname en verbranding om af te vallen. Ook al kunnen de alcohol calorieën niet opgeslagen worden als vet, ze moeten eerst verbrand worden voor je “echte” lichaamsvet aan de beurt komt.

Tips:

Als je dan alcohol gaat drinken, doe dit bij een gezonde maaltijd. Alcohol combineren met de friettent is natuurlijk een mooie combinatie om wél aan te komen.

Zorg ervoor dat je je tijdens/na het alcohol drinken niet volledig over geeft aan teveel eten. Dít is vaak de oorzaak van het aankomen door alcohol drinken, het eten eromheen, en niet het drinken op zich.

Blijf zoveel mogelijk bij “pure” alcoholische dranken om zoveel mogelijk onnodige suikers te vermijden. Mixdrankjes bevatten enorm veel suiker.

Houd het redelijk. Natuurlijk, een glas wijn doet geen kwaad maar overdrijf er dan niet mee door de gehele fles op te drinken.

Dus, zorgt alcohol ervoor dat je dik wordt? Ja en nee. In combinatie met een gezond voedingspatroon kan het je juist helpen met ontspannen en je
te laten genieten van de dag/avond. Het zal je niet direct “dik” maken. Maar, als je het combineert met ongezond voedsel en ook teveel voedsel, dan zal het je vetverbranding enorm hinderen. Wees dus bewust en kies je alcohol momenten slim uit!

Print Friendly, PDF & Email